one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Μαύρη επέτειος


Συντάκτης:
Σωτήρης Μανιάτης

Ηταν απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 όταν ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, βγήκε σε απευθείας σύνδεση για να αναγγείλει το «λουκέτο» και το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.


Για λίγες στιγμές πάγωσε ο χρόνος. Περίπου 2.700 εργαζόμενοι έμεναν στον δρόμο. Γινόταν κάτι που όλοι θεωρούσαμε αδύνατον…

Η ενέργεια αυτή κλόνισε την τότε συγκυβέρνηση, με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό αφήνοντας μόνους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν.

Οι μέρες και οι εβδομάδες που ακολούθησαν με την κοσμοσυρροή στο Ραδιομέγαρο και τις συναυλίες καλλιτεχνών, που δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους και την αντίθεσή τους στο «μαύρο» που είχε ρίξει η τότε συγκυβέρνηση, έχουν μείνει ανεξίτηλες.

Οπως και η εισβολή των ΜΑΤ λίγους μήνες μετά, ξημερώματα 7ης Νοεμβρίου 2013, 20 λεπτά μετά τις τέσσερις, για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Τότε που στο ραδιόφωνο ακούστηκε για τελευταία φορά από εκεί ο Νίκος Τσιμπίδας να λέει: «Δόθηκε εντολή να σταματήσω να μιλάω. Καλή συνέχεια. Θα ξαναβρεθούμε. Ψυχή βαθιά…».
Από τη Δ.Τ. στη ΝΕΡΙΤ

Είχε προηγηθεί η… απερίγραπτη περίοδος της Δ.Τ. και ακολούθησε η μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ, τον νέο φορέα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. να βάλει και πάλι μπροστά τη νέα ΕΡΤ. Την πλήρη οικονομική ζημιά που υπέστη η δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμα δεν την έχουμε μάθει.

Οι «πληγές» στον οργανισμό παραμένουν ανεπούλωτες, ενώ το «λουκέτο» της ΕΡΤ έχει οδηγηθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η σημερινή διοίκηση θα χρειαστεί να κάνει ακόμα μεγάλα βήματα και σημαντικές αλλαγές, για να πούμε ότι η ΕΡΤ ξαναμπήκε σε ράγες που θα την οδηγήσουν στη νέα ραδιοτηλεοπτική εποχή.

«Ηταν πολύ έντονες οι στιγμές, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη σύγχρονη πολιτική Ιστορία» είπε χθες, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «24/7» για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανοιχτή και άνευ όρων στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ και του λαού για να αποφευχθεί το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας». Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο ήταν εντυπωσιακό «το πώς αποφασίστηκε το κλείσιμο του φορέα με απόφαση που υπήρξε σε ένα απόγευμα».

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά το σχέδιο αυτό το επεξεργαζόταν καιρό και ότι η συγκεκριμένη στιγμή επιλέχθηκε επίτηδες, αλλά είχε άμεσες εξελίξεις για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία από εκεί και μετά πήρε καθοδική πορεία.

«Χάθηκε -πρόσθεσε- η οποιαδήποτε νομιμοποίηση και ανοχή. Λίγους μήνες μετά εγκαταλείφθηκε και ο δρόμος του οικονομικού προγράμματός της, το οποίο, όπως και ο κ. Χαρδούβελης είχε πει, δεν έβγαινε…».

Χθες, η ΕΡΤ2 μετέδωσε σε μαγνητοσκόπηση τη μεγάλη συναυλία που δόθηκε στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 11/9/2013 με τη συμμετοχή 35 καλλιτεχνών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Στρατηγάκου «Χρονολόγιο της Ελληνικής Τηλεόρασης» (2016).

Σε αυτό καταγράφονται τα γεγονότα που μεσολάβησαν από την 11η Ιουνίου 2013, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, μέχρι την 11η Ιουνίου 2015 που επαναλειτούργησε.

φωτό | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πηγή : Εφημερίδα Συντακτών

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου