one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: Θα μπλοκάρουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, αν δε γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις μας


Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να μπλοκάρει είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή μία συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον δε γίνουν δεκτές όλες προτάσεις που κατέθεσε η ίδια, επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για απόπειρα «συριζοποίησης» του Συντάγματος.


«Δηλώνω απερίφραστα ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων Η ΝΔ δε θα κάνει πίσω από τις αρχές της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:.

«Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη με κάθε μέσο που το ίδιο το Σύνταγμα μας παρέχει σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο στην αναθεωρητική Βουλή ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κύριος Μητσοτάκης, καταλήγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συριζοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα, δε θα το επιτρέψουμε».

«Σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες. Πιστεύουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «η δημόσια σφαίρα έχει επιβαρυνθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εντός και εκτός χώρας. Αρνητικά δεδομένα συσσωρεύει η συμφωνία των Πρεσπών. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα. Και αυτά, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου. Είναι πρωτοφανές να διερευνά η Δικαιοσύνη τις αλληλοκατηγορίες δύο υπουργών στο υπουργικό Συμβούλιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε ξανά, γιατί δεν δίνονται στην δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου και η επιστολή παραίτησης Κοτζιά και σημείωσε: όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση θα δούμε αν ο Π. Καμμένος φύγει από τη πόρτα ή το παράθυρο. Η ΝΔ, επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή». «Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στην πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνονται εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και αυτοτελείς πόρους για την Αυτοδιοίκηση, θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της, θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών, καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «το νέο Σύνταγμα (σημ: που προτείνει) εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δημοσιονομική σταθερότητα, θεσμοθετούνται μηχανισμοί που θα αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του κράτους, οι προϋπολογισμοί θα είναι πάντα ισοσκελισμένοι, ενώ δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με αναδρομική ισχύ. Αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν επιτέλους στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια». «Αναρωτιέμαι πώς θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει με ποιό σκεπτικό δεν κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 16», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την κοινωνία των πολιτών, κανείς πολίτης απροστάτευτος. Περιλαμβάνει ενίσχυση του ΑΣΕΠ για την επιλογή του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Προτείνουμε διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμά μας πρέπει να προσαρμόζεται όποτε κρίνεται απαραίτητο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «θα επαναφέρουμε την πρότασή μας να έλθουν προς συζήτηση όλα τα άρθρα που προτείνουν τα δημοκρατικά κόμματα και αφού τοποθετηθούν και οι πολίτες, η επόμενη Βουλή να αποφασίσει. Θα καταθέσουμε την πλήρη δική μας αναθεωρητική πρόταση όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι πρόταση που θα προσφέρει αναπτυξιακή δυναμική, θα κάνει το Σύνταγμα πιο λιτό και θα εξασφαλίσει το μοντέλο μίας πιο λειτουργικής δημοκρατίας. Τέλος, δηλώνω απερίφραστα ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε μία εργαλειακή αναθεώρηση, δεν θα επιτρέψουμε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης των θεσμών».

                                       

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου