one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Τρίτη φάση και καθοριστική για το Κτηματολόγιο


Συντάκτης:
Χαρά Τζαναβάρα

Στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση μπαίνει το Κτηματολόγιο, με προοπτική να καλύψει το υπόλοιπο 70% και να ολοκληρωθεί το 2022, δύο χρόνια αργότερα από τις προβλέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Μετά το νέο βάλτωμα του 2013, ξεκινά σήμερα η υποβολή δηλώσεων για ακίνητα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Λακωνίας.

Την επόμενη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσουν οι περιοχές Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας, καθώς και το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία.

Για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης σε Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο, Δυτική Αττική, καθώς και στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Οι γκρίζες ζώνες

Το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως έχει χαρακτηριστεί, σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες και τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαλύψει την καταπατημένη περιουσία του Δημοσίου και θα διασφαλίσει οριστικά τα δικαιώματα των πολιτών στην ακίνητη περιουσία τους. Ρυθμίζεται έτσι το ζήτημα των γκρίζων ζωνών που κοστίζουν, καθώς, εκτός από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, βάζουν εμπόδια σε σοβαρά αναπτυξιακά προγράμματα και δυσχεραίνουν τη δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων.

Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών είναι ο βασικός λόγος που θεσμοθετήθηκε το 1863 το Εθνικό Κτηματολόγιο από τον Οθωνα, αλλά έκανε το πρώτο βήμα μόλις το 1996 και από τότε προχώρησε με πολλά εμπόδια, γιατί βάζει κανόνες στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, επομένως θίγει «τα ιερά και όσια»...

Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε ευρωβουλευτής και σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης είχε εντοπίσει κακοδιαχείριση στις μελέτες κτηματογράφησης, ενώ δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία σε υπερβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλα δημόσια έργα. Με βάση τις δικές του αποκαλύψεις, πραγματικές ή διογκωμένες, όπως αποδείχτηκε στα δικαστήρια, οι Βρυξέλλες διέκοψαν τη χρηματοδότηση του σοβαρού έργου και ζήτησαν την επιστροφή των 100 εκατ. ευρώ που είχαν διαθέσει έως τότε για το συγκεκριμένο έργο.

Με αυτά τα δεδομένα και στην ουσία με τον οβολό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα, το περίφημο κτηματόσημο, οι μελέτες προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι τα τέλη του 2013, οπότε είχε καλυφθεί μόλις το 30% και μάλιστα με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν κατά κανόνα καθαρά συμβόλαια ιδιοκτησίας.

Από το 2011 η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντάχθηκε στις μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια για να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις υπόλοιπες περιοχές, το περίφημο «Κτήμα 13», που θα κάλυπτε 22,6 εκατομμύρια δικαιώματα επί των ακινήτων (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.), το 70% του συνόλου.

Οι διαδικασίες ανάθεσης βάλτωσαν μετά από τον πρωτοφανή αριθμό προσφυγών από τους υποψήφιους αναδόχους, ενώ ενστάσεις είχαν εκφράσει και οι Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε το 2016 και προκηρύχθηκε νέος που περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές.

Το τρίτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα καταγραφής των ακινήτων ξεκίνησε τον Νοέμβριο, με υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε 18 περιοχές της χώρας, κυρίως σε Ρόδο, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Κω.

Λίγο νωρίτερα, αφού εκδικάστηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ, είχαν υπογραφεί οι 27 από τις συνολικά 32 μελέτες. Για τις υπόλοιπες πέντε, που αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων επί των ακινήτων και αφορούν περιοχές σε Κυκλάδες, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.
Πέντε εκκρεμότητες

Η νέα γενιά κτηματογράφησης που ήδη υλοποιείται, με εξαίρεση τις πέντε εκκρεμότητες, καλύπτει 83,5 εκατομμύρια στρέμματα (το 63% της έκτασης της χώρας) και 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα πολιτών, εκ των οποίων τα 6,2 σε αστικές περιοχές και τα 10,3 σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (οικισμοί με αραιή δόμηση σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα διαρκέσει τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού, με δυνατότητα παράτασης τρεις μήνες.

Η δυσκολία της έγκειται στο γεγονός ότι αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας λόγω των μεταβιβάσεων «δια λόγου» από πατέρα σε παιδί, ενώ υπάρχουν και ασαφή όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών.

Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται καλή προετοιμασία από την πλευρά των πολιτών για να πιστοποιήσουν ότι η ιδιοκτησία τούς ανήκει.

Οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία (π.χ. αντίγραφα συμβολαίων), να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με ενδεχόμενη αποδοχή κληρονομιάς και έγγραφα που πιστοποιούν τη χρήση του ακινήτου (λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, μισθωτήρια, έγγραφα επιδότησης κ.ά.), εφόσον πρόκειται για ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν υπάρχουν συμβόλαια (π.χ. χρησικτησία) ή δικαστική απόφαση.

Για την κατάθεση των δηλώσεων οι πολίτες θα καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου