one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Για ποια «θεσμική εκτροπή» μιλούν;


Ο γενικός γραμματέας, της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σαλάτας κατηγόρησε τον Παύλο Πολάκη για προσπάθεια «θεσμικής εκτροπής» και τον πρωθυπουργό επειδή δεν... συμμορφώνει τον υπουργό του!

Συντάκτης:
Αντα Ψαρρά

(ΣΚΑΪ, 4/1/2019). Δ. Οικονόμου (απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων): Σε λίγο θα υποκαθιστά κι εσάς η παρούσα κυβέρνηση. Πάμε σε ακραίες καταστάσεις, βγάλατε μία ανακοίνωση, τοποθετηθήκατε και μιλήσατε για εκτροπή με όλα αυτά που λέει ο συγκεκριμένος υπουργός. Καλέσατε τον πρωθυπουργό να βάλει μια τάξη στα πράγματα.

Ν. Σαλάτας: Εγώ θα συμφωνήσω πολύ με όσα είπατε εσείς προηγούμενα. Εμείς έχουμε συνηθίσει τον κ. Πολάκη. Οι δηλώσεις του αυτές καθαυτές μας δημιουργούν μόνο θλίψη και θυμηδία. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι η ανοχή που έχει δείξει ο κ. πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον υβριστή καθ’ έξιν και κατ’ εξακολούθηση. Αυτό είναι θεσμική εκτροπή κι αυτό μας λυπεί, μας προβληματίζει και μας στεναχωρεί πάρα πολύ. Πρέπει να λάβει αποστάσεις ο κ. πρωθυπουργός.

Ο έμπειρος δικαστής δήλωσε ότι το να καταγγέλλει δημόσια ένας υπουργός πέντε εισαγγελείς για ολιγωρία και καθυστερήσεις είναι φαινόμενο πρωτόγνωρο! Προφανώς και παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια ο αν. υπουργός Υγείας εξήγησε ότι ήταν απλές αναφορές, σε ό,τι αφορά χαρακτηρισμούς ο Ν. Σαλάτας είχε απόλυτο δίκιο. Καθόλου όμως πρωτόγνωρο δεν είναι το φαινόμενο να καταγγέλλονται δικαστικοί είτε απευθείας είτε μέσω «δορυφόρων» από κυβερνητικούς παράγοντες. Ειδικά μάλιστα σε αυτό το θέμα ο πρόεδρος της ΕΔΕ έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις σε πρόσφατη ομιλία του, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Επιλεκτική στάση

Το ότι είναι απολύτως αβάσιμος ο ισχυρισμός περί προσπάθειας θεσμικής εκτροπής προκύπτει από τα ίδια τα λόγια του κ. Σαλάτα περί θυμηδίας των δικαστών όταν ακούνε δηλώσεις του Π. Πολάκη. Ούτε φυσικά είναι θεσμική εκτροπή το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν «μαλώνει» τον υπουργό του για τις αναρτήσεις που κάνει. Ο βαρύτατος χαρακτηρισμός της ΕΔΕ περί εκτροπής υστερεί όμως σε μνήμη και κυρίως σε αλήθεια.

Δημιουργεί πάντως απορία η επιλεκτική στάση προστασίας της ΕΔΕ μόνο για όσους δικαστικούς δέχονται αρνητικά σχόλια από κυβερνητικά στελέχη, ενώ αφήνονται βορά στην αντιπολίτευση και σε μεγάλη μερίδα εκδοτικών ομίλων δικαστικοί που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις.

Δεν χρειάζεται να θυμίσει κανείς ότι ούτε καν την ώρα που γινόταν το πραξικόπημα του 1967 οι δικαστικοί λειτουργοί έκαναν λόγο περί θεσμικής εκτροπής, μια και υπάρχουν μετά τη Μεταπολίτευση δεκάδες απολύτως ασχολίαστα από τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών ανάλογα παραδείγματα προσβολής ή συκοφαντίας δικαστικών λειτουργών.

Στην περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά με τον τρόπο λειτουργίας, κατά παραβίαση ολόκληρης της επετηρίδας, του προέδρου Β. Κόκκινου αλλά και στη συνέχεια επί Ρ. Κεδίκογλου αναδείχτηκαν οι ατομικές ευθύνες δικαστικών λειτουργών. Σήμερα που ο λόγος είναι πλέον στις συνδικαλιστικές ενώσεις τους, περιορίζονται αλλά και υπονομεύονται όλες οι δυνατότητες αυτοκάθαρσης.

Κυβερνητικοί πρώην ή εν ενεργεία αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι πρώτης γραμμής, ολόκληρα κόμματα, συνάδελφοί τους αλλά και σε πορίσματα της Βουλής έχουν ονομαστικά καταφερθεί κατά εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών για τον τρόπο που χειρίστηκαν υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Κανένας μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε να μιλήσει περί θεσμικής εκτροπής.

Σε μια εξαιρετική ομιλία του στην πρόσφατη 61η συνέλευση της ΕΔΕ ο πρόεδρός της Χ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε με πολλά παραδείγματα στο διεθνές και εκτεταμένο φαινόμενο απαράδεκτων κρίσεων, σχολιασμών αλλά και παρεμβάσεων πολιτικών σε δικαστικές αποφάσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επιθετική ρητορική κατά λειτουργών της Δικαιοσύνης δημιουργεί χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης. Περιέγραψε τους πολιτικούς στόχους δημαγωγικών επιθέσεων τονίζοντας ότι φαινόμενα εκτελεστικής ασυδοσίας δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με τον αναγκαίο σχολιασμό και την κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, η οποία είναι απόλυτα θεμιτή και καλοδεχούμενη.

Ενα απόσπασμα

Αξίζει εδώ να αντιγράψουμε ένα κομμάτι της ομιλίας του που σε αντίθεση με την πρόσφατη «πολιτική» ανακοίνωση της ΕΔΕ περί θεσμικής εκτροπής, αντανακλά πολύ καλύτερα και κυρίως αντικειμενικά τη σημερινή πραγματικότητα:

«Οφείλω ωστόσο να διατυπώσω τους προβληματισμούς μου με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία και την εδώ και δεκαετίες αξιοποίηση της Δικαιοσύνης ως μέσου επίλυσης πολιτικών διαφορών. Είναι, νομίζω, ένα χρονικό σημείο καμπής (σ.σ.: η υπόθεση Κοσκωτά), γιατί από τότε η Δικαιοσύνη έχει μπει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς σε κάθε σχεδόν βουλευτική περίοδο συστήνονται εξεταστικές ή και προανακριτικές επιτροπές τα αποτελέσματα των οποίων είναι ωστόσο πενιχρά.

Εχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Σημειώνει ότι ούτε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν τη διαφθορά, όμως «χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη για να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τον αντίπαλο […]

Η Δικαιοσύνη παγκοσμίως ως θεσμός έχει γίνει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες, εμφανή και υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα. Ολοι ομνύουν στο όνομά της και δηλώνουν θιασώτες της ανεξαρτησίας της. Καθένας όμως θέλει να τη χρησιμοποιήσει, να την αξιοποιήσει κατά το δικό του συμφέρον. Ο βαθμός ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε μια χώρα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, κύρια όμως συνδέεται με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο. Το Σύνταγμα στην Ελλάδα κατοχύρωσε σε μεγάλο βαθμό την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και στο επίπεδο αυτό μπορούμε ανενδοίαστα να πούμε ότι υπερέχουμε πολλών άλλων προηγμένων κρατών. Οι παθογένειες του δικαστικού συστήματος στη χώρα μας έχουν να κάνουν περισσότερο με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς του».

Σε πλήρη αντίθεση, η τόσο μονομερής και τόσο επιλεκτικής μνήμης ανακοίνωση της ΕΔΕ. Δυστυχώς όμως ο πρόεδρος στο σημείο αυτό φαίνεται ότι είναι υποχρεωμένος να συνταχθεί με τους υπόλοιπους του προεδρείου της ΕΔΕ οι οποίοι, αν και πολιτικά εκ διαμέτρου αντίθετοι, τον στήριξαν προκειμένου να αποκλειστούν άλλα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου