one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Τσίπρας: Αποκαθιστούμε σταδιακά αδικίες της κρίσης και θα συνεχίσουμε


Τα μέτρα που αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες τις οποίες γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός,
Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Βουλή, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή είναι μόνιμα και έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα. «Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό απ' όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε «την αντίφαση της αντιπολίτευσης η οποία από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα και από την άλλη τα ψηφίζει - εμένα πάντως μου αρκεί που τα ψηφίζετε», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα -σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα- αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας:

    Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων
    Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%
    Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους
    Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς
    Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ
    Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα:

    Την ευνοϊκή ρύθμιση για εκατομμύρια συμπολίτες μας, που την αναμένουν πώς και πώς, για τις 120 δόσεις
    Τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ
    Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
    Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ενισχύεται καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ θα κοστίζουν λιγότερο.

Επίσης, είπε πως η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Μας αρκεί που η ΝΔ ψηφίζει έρχεται και ψηφίζει μέτρα που δεν πιστεύει»

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους είπε: «σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα ώστε παρά τις διαφωνίες σας να ψηφίζετε θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας».

«Μου αρκεί που έρχεστε και τα ψηφίζατε ένα προς ένα παρά το ότι δεν τα πιστεύετε. Μου αρκεί διότι με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο Κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι των πολλών. Ξέρω ότι διαφωνείτε. Ότι θα θέλατε ο δημοσιονομικός χώρος να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο και από δωράκια στην οικονομική ολιγαρχία. Όμως, δυστυχώς για σας, όσο είμαστε εμείς εδώ θα κατευθύνεται στους πολλούς, στους αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει μία παγωμάρα μία αμηχανία μία ισχνή συμμετοχή από την πλευρά της ΝΔ και μία επιχειρηματολογία και μία στάση που πέρα από αμήχανη είναι και αντιφατική. Την μία μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και την άλλη ότι δεν δίνουμε πολλές παροχές και λαϊκισμό. Την μία δεν εγγυάστε για την μονιμότητα της 13ης σύνταξης και την άλλη την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι παραπάνω», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «πάλι καλά που δεν είναι ίδια η αντίδραση της ΝΔ με αυτή του 2016 όταν δώσαμε την εφάπαξ παροχή. Τότε λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας τα δημόσια οικονομικά της και ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Τότε έσπευσε ο Σόιμπλε να κάνει την δουλειά σας αφού του στρώσατε το χαλί. Τώρα ανέλαβε να το κάνει ο Βέμπερ».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου