one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

‘’Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί‘’


Σοβαρότατο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων ,που λειτουργεί και ως επενδυτικό αντικίνητρο , σε μια περίοδο μάλιστα που η ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη από ποτέ.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η υπερφορολόγηση μειώνει την απόδοση των ακινήτων και επομένως και την αξία τους. Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας όμως έχει ευρύτατες συνέπειες: αυξάνει περαιτέρω την ανεργία, περιορίζει τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, περιορίζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος, καταβαραθρώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας του κράτους.
Αξίζει να τονισθεί , ότι σε πολλές χώρες του κόσμου η ακίνητη περιουσία προστατεύεται ακόμη και με συνταγματική κατοχύρωση , ότι ο φόρος που επιβάλλεται σε ένα ακίνητο δεν μπορεί να υπερβαίνει τον φόρο που ίσχυε κατά την περίοδο απόκτησης του ακινήτου. Με το μέτρο αυτό ο επενδυτής που αγοράζει ένα ακίνητο θα γνωρίζει εκ των προτέρων το φόρο που θα πρέπει να πληρώνει για όσο διάστημα κατέχει το ακίνητο αυτό. Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, θα επανεκτιμηθεί η αξία του και με βάση τη νέα αξία που θα προκύψει θα προσδιοριστεί και ο φόρος που θα πληρώνεται από τον νέο ιδιοκτήτη.
Κανείς δεν αμφισβητεί , ότι η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων στη χώρα μας είναι στρεβλή και δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε πολλά επίπεδα. Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων από το 2009 βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η ύφεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες , ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζει η φορολογική μεταχείριση της κατοχής ακίνητης περιουσίας και των συναλλαγών, το καθεστώς των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη όπως επίσης και το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Η απαξίωση της τιμής, η ανυπαρξία στεγαστικών δανείων, οι φόροι που επιβάλλονται, οι αντικειμενικές αξίες και η παλαιότητα μειώνουν σε τεράστιο βαθμό την αξία του ίδιου ακινήτου , από το 2009. Στην περίπτωση μάλιστα , που ο ιδιοκτήτης είχε συνδυάσει την ενοικίαση του ακινήτου του με την συμπλήρωση του μικρού του εισοδήματος , φτάνει να χάνει έως και το 70% του ενοικίου από φόρους, χαράτσια και τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις. Η απώλεια του εισοδήματος αυτού προστίθεται ως επιπλέον "κούρεμα " στην μικρή περιουσία του κατόχου ενός ή και δύο ακινήτων.
Επίσης, κανείς δεν θέλει σήμερα να έχει στην κατοχή του ακίνητα , όσο δεν λειτουργεί ακόμη από το κράτος ένας σοβαρός, σταθερός και λογικός τρόπος ρύθμισης των φορολογικών βαρών και των οφειλών προς το δημόσιο , ώστε και οι φόροι να μπορούν να πληρώνονται κανονικά αλλά και η περιουσία των πολιτών να μην κινδυνεύει να χαθεί. Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις , που έχουν πάγια στοιχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο όνομα της Επιχείρησης. Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, από το 1950 και μετά οι επιχειρηματίες στον κλάδο της μεταποίησης θεωρούν , ότι τους συμφέρει καλύτερα να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αναζητήσουν εγκαταστάσεις που προσφέρονται προς ενοικίαση , αντί να εξακολουθούν να διατηρούν τις ιδιοκτησίες τους , στις οποίες βεβαίως θα έκαναν και επεκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης.
Μπορεί η αγορά των ακινήτων να μην περιλαμβάνεται στα αίτια της οικονομικής κρίσης , ωστόσο τόσο αυτή όσο και ο κατασκευαστικός τομέας στη χώρα μας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση. Εφόσον αποφασίσει κάποια στιγμή στο κράτος να λειτουργήσουν απλοί, κατανοητοί, μόνιμοι και αποτελεσματικοί μηχανισμοί είσπραξης και διακανονισμού των οφειλών και έτσι τα ακίνητα δεν θα αποτελούν των πρώτο στόχο της εφορίας , θα φύγει ένα σημαντικό μέρος από τα βαρίδια , που κρατούν καθηλωμένη σήμερα την αγορά ακινήτων και που θα είναι εν τέλει σε όφελος της αναθέρμανσης της αγοράς. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουν μέτρα όπως η κατάργηση του πόθεν έσχες καθώς και η ριζική αναθεώρηση ολόκληρου του φορολογικού καθεστώτος που καλύπτει κάθε μεταβίβαση ακινήτου.
Είναι εγκληματικό να διαφεύγει από τους κυβερνώντες αυτό που ειπώθηκε κατά το παρελθόν,
 Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί.
 Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά
Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής  
                                                                               

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου