one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή Ανδρέα Ανδρεάδη προς τους Βουλευτές Π.Ε. Σερρών


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Επανέρχομαι  δια της παρούσης να σας απασχολήσω και να σας ενημερώσω-για όσους δεν γνωρίζετε- ξανά για τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του προγράμματος  ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων "Χτίζοντας το Μέλλον».
Σας θυμίζω ότι  το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Νοέμβρη του 2010,    από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε,  από κοινού,   με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Την ανακοίνωση του προγράμματος  υποδέχτηκαν θετικά κατ΄ αρχήν  οι  γνωστές από τις   δράσεις  τους και τους αγώνες τους για το περιβάλλον οργανώσεις, WWF και Greenpeace,  και στη συνέχεια πολλές  επαγγελματικές-συνδικαλιστικές  ενώσεις που εκπροσωπούν  εταιρείες πώλησης δομικών υλικών,  συστημάτων  θέρμανσης-ψύξης κ.α.  ή  κατασκευαστές και τεχνίτες των παραπάνω κλάδων.
 Μερικοί μάλιστα χαρακτήρισαν το πρόγραμμα μεγαλεπήβολο και κάποιοι  είπαν ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ευρώπη, που θα μπορούσε,   να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Από το Νοέμβρη,  όμως,  του 2010 που έγινε η πρώτη παρουσίαση, μέχρι σήμερα ( Μάρτης 2013 ) που γράφονται τούτες οι γραμμές,  κοντεύουν δυόμισι χρόνια και ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι για την τύχη του προγράμματος.  Η έναρξή  του ανακοινώθηκε  βέβαια , μετά από πολλές αναβολές,  τον Απρίλιο του 2012. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες για τις αναβολές από τους φορείς που προανέφερα. Ανάμεσα στις διαμαρτυρίες ήταν και μια,  της άτυπης ομάδας  «Πρωτοβουλίας Δημοτών  του διευρυμένου Δήμου Ηράκλειας» την οποία συνυπέγραψα και  που κατατέθηκε  στη  Βουλή ( Φεβρουάριος 2012 )., ως  Αναφορά από τον Βουλευτή  Στάθη Κουτμερίδη
   Όμως  η έναρξη του προγράμματος, ήταν  μάλλον,  «θεωρητική».  Μόνο στα χαρτιά και στις ιστοσελίδες φαίνεται ,  γιατί   πολλά στοιχεία  ή πληροφορίες συνηγορούν  ότι στην πράξη δεν  υλοποιείται.    Την ορθότητα  δε αυτής της  διαπίστωσής μου  θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω παρακάτω.

Θα αναφερθώ κατ΄  αρχήν σε  μια άτυπη έρευνα που προσωπικά έκανα στην αγορά των Σερρών,  συζητώντας και θέτοντας ερωτήσεις σε  αρκετούς τεχνίτες ή εμπόρους   κουφωμάτων, καλοριφέρ, κλιματιστικών , δομικών υλικών κ.α.  Η εντύπωση που αποκόμισα  από την επικοινωνία που είχα με Σερραίους  επαγγελματίες , είναι ότι η αγορά του Ν.  Σερρών δεν γνωρίζει   το ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και  δεν το προωθεί. Μόνον  για το πρόγραμμα  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ υπάρχει μια κινητικότητα ,όχι  όμως ιδιαίτερα   μεγάλη,  γιατί  και σ΄ αυτό οι πολίτες συναντούν  πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δανειακές υποχρεώσεις προς τις  τράπεζες.

Το πρόγραμμα δεν υλοποιείται,  όμως   και σε πανελλαδικό επίπεδο,  και αυτό επιβεβαιώνεται  από διάφορες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα από περιβαλλοντικές οργανώσεις ή  από συνδικαλιστικά όργανα εταιρειών  που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής.
Στην εφημερίδα π.χ. Ελευθεροτυπία ( Φύλλο 13-2-2013 ) μπορεί να διαβάσει  κανείς  στο άρθρο με τίτλο: «Χτίζοντας ένα κρύο Μέλλον», μεταξύ των άλλων και  δηλώσεις του εκπροσώπου της  Greenpeace κ Γρηγοριάδη,   ο οποίος αναφέρει: Οι έως τώρα προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας έχουν περιοριστεί στο υπερβολικά γραφειοκρατικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» και στο «Χτίζοντας το Μέλλον» που αν και φιλόδοξο δεν υποστηρίζεται με κίνητρα και χρηματοδότηση και καθίσταται μη υλοποιήσιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 20-1-2013 στο γνωστό ηλεκτρονικό περιοδικό econews.gr: Οι σχετικές πρωτοβουλίες στον κτιριακό τομέα, όπως τα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και «Χτίζοντας το μέλλον», έμειναν ανεφάρμοστες και αποδείχθηκαν ‘λίγες’ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς τα κίνητρα που προσφέρουν για τη λήψη δράσεων μεγάλου κόστους είναι ανεπαρκή.
Ακόμα πιο επικριτικές οι ανακοινώσεις  των  επαγγελματιών από τον χώρο της οικοδομής, όπως αυτή από την  ιστοσελίδα της ένωσης αλουμινοκατασκευαστών  www.alunet.gr που  αναφέρεται και  στην υποβάθμιση του ΚΑΠΕ και ξεκινά ως ακολούθως
Σε πορεία διάλυσης το ΚΑΠΕ - Τέλος και το πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον"!
Σε διάλυση έχει οδηγηθεί ένας από τους πλέον σημαντικούς, όσο και ιστορικούς φορείς που σχετίζονται με τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Τελευταίος σταθμός στην πορεία απαξίωσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ), η παραίτηση προ ολίγων ημερών, σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου. Είχε προηγηθεί, από το καλοκαίρι, η παραίτηση του προέδρου του Κέντρου κ. Ματθαίου Σανταμούρη, ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί, προ έτους, από τη θέση του γενικού διευθυντή. Πλέον το ΚΑΠΕ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης και φυσικά έμεινε στα λόγια το πολυδιαφημιζόμενο και φιλόφοξο πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον".

Όλα τα παραπάνω , καθώς  και πολλές ακόμα διαμαρτυρίες στον τύπο, στο διαδίκτυο, κ.α. με ώθησαν να ανακινήσω ξανά ( στο μέτρο των δυνατοτήτων μου )  το  θέμα  του ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, μαζί αυτή τη φορά   και του ΚΑΠΕ, αφού η υλοποίηση του πρώτου εξαρτάται από την ύπαρξη του δευτέρου.
Επικοινώνησα λοιπόν κατ΄ αρχήν πριν λίγες ημέρες με τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη,  ο οποίος, έχω ξαναπεί ,  φαίνεται να κάνει καλή  δουλειά  στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύτηκε ως καλύτερος Ευρωβουλευτής για τα θέματα παράκτιας αλιείας και   προστασίας δασών και για το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο».
Κοινοποίησα, στον κ. Ευρωβουλευτή, τα άρθρα των εφημερίδων που προανέφερα,  του μετέφερα   και το τι ( δεν ) ξέρει    η  αγορά των Σερρών για το"Χτίζοντας το Μέλλον"
Του πρότεινα στη συνέχεια   να καταθέσει  ερώτηση  στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί  το πρόγραμμα υλοποιείται με χρήματα του ΕΣΠΑ. Ελπίζω να εξετάσει τα στοιχεία που του έστειλα και να προωθήσει το θέμα.

Περιμένοντας όμως τις ενέργειες του κ. Αρσένη, κοινοποιώ το αίτημα και σε εσάς τις/ους Βουλευτές του Ν. Σερρών (  δεν κοινοποιώ  την επιστολή μου στον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Σερρών  ) καλώντας σας   να προβείτε  σε ενέργειες στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο ( Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, Αναφορές κ.α ) και να ζητήσετε  τα παρακάτω :
.
-Να προωθηθεί άμεσα και με ουσιαστικές εκπτώσεις για τους πολίτες το πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον.
-Να ανασυγκροτηθεί  το ΚΑΠΕ που είναι ο πιο σημαντικός φορέας για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας.
-Να απλοποιηθεί περισσότερο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» και να υπαχθούν περισσότεροι πολίτες στο δικαίωμα επιδότησης με  70%.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
γνωρίζετε πιθανότατα ότι το 69% των κτιρίων στη χώρα μας , είναι χτισμένα πριν το 1979 ( τη χρονιά αυτή θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά  κανονισμός που προβλέπει τοποθέτηση   μόνωσης  σε νεόδμητα κτίρια ) Τα δομημένα πριν το 79 κτίρια,  ιδιωτικά και δημόσια   έχουν ελάχιστες ή δεν έχουν καθόλου μονώσεις, για αυτό και είναι  «ενεργειακά  ερείπια». Επιβαρύνουν το περιβάλλον και δυσκολεύουν την ζωή εκατομμυρίων πολιτών, που πληρώνουν πολλά  χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να ζεσταθούν το χειμώνα ή να δροσιστούν το καλοκαίρι. Τα δημόσια δε κτίρια επιβαρύνουν τα ταμεία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωθούν έτσι τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και στην ύφεση
Για τους παραπάνω λόγους , τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν-επεκταθούν ιδιαιτέρως στη χώρα μας.  Πρέπει να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ από το ΕΣΠΑ και από κάθε άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αποτελέσει  έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης –εξόδου από την κρίση-μείωσης της ανεργίας,  αλλά και ένα σημαντικό «όπλο» για να  αντιμετωπιστεί το  μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες, σας εύχομαι καλή Σαρακοστή.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Ανδρεάδης
(πρώην υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών )

1 σχόλια :

  1. ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ - ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙΣ. ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΘΑΛΨΕΣ- ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΑΓΕΣ.
    ΙΠΕΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή