one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

«Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη να "παραιτήσει" το Δ.Σ. του Μαρτίνη»

Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ), Κωνσταντίνος Κρέτσης.


Εν συντομία:

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ο Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε χρέη συμβούλου στο «Ντυνάν» με τη σύμβαση μεταξύ εταιρίας και ΚΙΕΝ να προβλέπει μισθό 100.000 ευρώ για τρεις μήνες
    Εντολοδόχος του Σάλλα φαίνεται πως ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς ο μάρτυρας ήταν μποστά σε τηλεφώνημα του τραπεζίτη προς τον τότε υπουργού Υγείας που του ζητούσε να παραιτήσει το Δ.Σ. του «Ερρίκος Ντυνάν»
    Ένταση και αψιμαχίες για τη συνάντηση που είχε ο Κωνσταντίνος Κρέτσης με τον πρόεδρο, Αντώνη Μπαλωμενάκη, μία μέρα πριν την κατάθεσή του
    Ο μάρτυρας αντικρούει τα επιχειρήματα του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπαθεοδώρου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αργομισθία του συζύγου της Φώφης Γεννηματά
    «Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Γεωργαντά - Μπαλωμενάκη στην ΕΡΤ

Η αρχή της συνεδρίαση

Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε το Σώμα πως απέστειλε αίτημα στο υπουργείο Υγείας για να διερευνηθεί αν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προωθήσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πολυχρήματη έκθεση Λιαρόπουλου.

«Έχω την εντύπωση πως η συγκεκριμένη έκθεση με σκάνδαλα παντός διαμετρήματος δεν διευκρινίστηκε αν στάλθηκε γιατί είναι σημαντικό και το αν έφυγε και το αν δεν έφυγε (από το υπ. Υγείας)» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Έπειτα, αποκάλυψε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης -εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πρώην στέλεχος του Παναθηναϊκού και της ΝΔ- φέρεται να αμείφθηκε έναντι 100.000 ευρώ για χρέη εντεταλμένου συμβούλου και «εξυγιαντή» στο «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, ο κ. Μπαλωμενάκης επέκρινε την έκθεση του Φιλιππίδη, αφού όπως είπε ήταν αραιογραμμένη, με αποτέλεσμα κάθε σελίδα να κοστίζει ένα χιλιάρικο!

Διαβάστε σχετικά: Πρώην στέλεχος του Παναθηναϊκού και εμπλεκόμενος στο Τ.Τ. χρυσοπληρώθηκε για τρεις μήνες από το «Ντυνάν»

Αψιμαχίες ακολούθησαν μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφία και του κ. Παπαθεοδώρου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την αργομισθία του συζύγου της κ. Γεννηματά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν πως τα ένδικα μέσα κατά του Μέσου που αποκάλυψε το θέμα, εκκρεμούν ακόμα, με τον Σπύρο Λάππα να απορεί με το γεγονός πώς δύο και πλέον χρόνια δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη να παραιτήσει το Δ.Σ. του «Ντυνάν»

Πολύκροτη ήταν η αποκάλυψη του πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν», Κωνσταντίνου Κρέτση, ο οποίος κατά την εξέτασή του από τον Σπύρο Λάππα αφηγήθηκε πως ο πρώην διευθυντής του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, τον είχε καλέσει στο γραφείο του κ. Σάλλα, λίγους μήνες πριν τον περιβόητο πλειστηριασμό. Ο κ. Κρέτσης αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας σε τηλεφώνημα του πρώην προέδρου της Πειραιώς στον  Άδωνη Γεωργιάδη, με τον τραπεζίτη να ζητά από τον τότε υπουργό Υγείας να παραιτήσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαρτίνη.

«Μας είχε πάρει ο Κώστας Μπούρας τον Ιανουάριο του 2014 -όταν πήρε το δάνειο η Πειραιώς- εμένα και τον σημερινό πρόεδρο κ. Κυραντζή και πήγαμε στον Μιχάλη Σάλλα» ανέφερε ο κ. Κρέτση και συμπλήρωσε: «Εκεί (ο Σάλλας) μας είπε ότι η τράπεζα Πειραιώς πήρε το δάνειο αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το "Ντυνάν" αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του Δ.Σ. και τις ζήτησε από τον κ. Μπούρα άμεσα». Τότε, αποκάλυψε ότι «μπροστά μας ο Σάλλας πήρε τον Γεωργιάδη τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του ΔΣ». «Είναι προφανές ότι οι παραιτήσεις είναι εντολή Σάλλα» υπογράμμισε ο μάρτυρας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα πεπραγμένα του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο αλλά και εν γένει στην υπόθεση «Ντυνάν». Το κυριότερο, όμως, ζήτημα που εγείρεται είναι ποιανού εντολοδόχος ήταν τελικά ο τότε υπουργός Υγείας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ή του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα;

Νωρίτερα, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε οδοντιατρικό τμήμα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά. «Διευθυντής του οδοντιατρικού τμήματος ήταν ο κ. Κρανιάς» είπε μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και οδοντιατρικό τμήμα υπήρχε και διευθυντής αυτού, ο οποίος είχε συντάξει το έγγραφο που καταδεικνύει την αργομισθία της συζύγου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, αποκάλεσε τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου ως προσυμφωνημένη συναλλαγή. «Φαινόταν βήμα βήμα ότι ήταν συμφωνημένο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Στο μνημόνιο υπάρχει ρήτρα που λέει ότι αν κάποιος επιχειρήσει να ανακόψει τον πλειστηριασμό θα πληρωθούν έως 500.000 για να αποσυρθεί» υποστήριξε ο κ. Κρέτσης και σημείωσε ότι «μάθαμε για τον πλειστηριασμό πέντε μέρες πριν γίνει». Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και έκανε λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού της αγοράς.
Άναψαν τα αίματα - Ζήτημα προσυνεννόησης με τον μάρτυρα εγείρει η ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, αφού διευκρίνισε πως ο μάρτυρας έχει σκοπό να παραπλανήσει την Επιτροπή, έκανε ένα ερώτημα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην αίθουσα. «Για ποιο λόγο ήρθατε χτες στο κτίριο στη Βουλή;» ρώτησε τον μάρτυρα ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας: «Εγώ αφήνω ευθέως υπονοούμενο προσυνεννόησης». Τότε, τα αίματα άναψαν με τον Γεωργαντά να ωρύεται και βουλευτές της πλειοψηφίας να του απαντούν με το ίδιο ύφος και τόνο.

«Για διαδικαστικά ζητήματα» απάντησε ο μάρτυρας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να παρεμβαίνει και να ζητάει από τον κ. Κρέτση να απαντήσει ευθέως. «Τι διαδικαστικά ζητήματα; Δηλαδή, τι ρούχα θα βάλετε;» ρώτησε με ύφος ο Γεωργαντάς, με τον μάρτυρα να απαντά αναλόγως: «Έχω γυναίκα να μου πει τι ρούχα θα βάλω...».

Έπειτα, ο πρόεδρος της Επιτροπής πήρε το λόγο για να ξεκαθαρίσει πως η συνάντηση ήταν ολιγόλεπτη και έγινε στο διάδρομο της Βουλής, με τον Γεωργαντά να συνεχίζει να φωνάζει, ζητώντας απαντήσεις αποκλειστικά από τον μάρτυρα. Έπειτα, ο κ. Κρέτσης υποστήριξε πως δεν θα απαντήσει περαιτέρω στον βουλευτή της ΝΔ, επειδή προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Εν τέλει, ο κ. Μπαλωμενάκης μετά το πέρας της εξέτασης του μάρτυρα από τον κ. Γεωργαντά πήρε το λόγο, εξηγώντας πως έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη ολιγόλεπτη συνάντηση για διαδικαστικά ζητήματα, με τον εισηγητή της ΝΔ να επιμένει πως έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως υπήρξε προσυνεννόηση.
Πόλεμος δηλώσεων

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, μετά την ένταση που προκλήθηκε για τη συνάντηση Μπαλωμενάκη - Κρέτση, παραχώρησε δηλώσεις στην ΕΡΤ έθεσε ζήτημα προ συνεννόησης μεταξύ μάρτυρα και προέδρου της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «έωλη διαδικασία», υποστηρίζοντας πως θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής.


Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργαντά ως αντιπερισπασμό εξαιτίας της ευθυκρισίας του μάρτυρα να αποκαλύψει πως κατόπιν αιτήματος του Σάλλα ο Γεωργιάδης παραίτησε το Δ.Σ. του Μαρτίνη. Εξήγησε δε, ότι συναντήθηκε με τον μάρτυρα σε διάδρομο του δευτέρου ορόφου, με σκοπό να εξηγήσει στον μάρτυρα τα διαδικαστικά. «Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους. Δηλαδή, τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας» είπε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου