one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Σε δίκη 23 άτομα για το οικονομικό σκάνδαλο της «Εμμαούς»

Σε δίκη παραπέμπονται σύμφωνα με την εισήγηση της αντεισαγγελέως Εφετών Ειρήνης Χρυσογιάννη, 23 άτομα για λήψη εικονικών τραπεζικών δανείων, με επίκεντρο το μοναστήρι «Αναστάσεως του Κυρίου - Εμμαούς» στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης


Η συγκεκριμένη πρόταση συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο που στήθηκε με «βιτρίνα» το ησυχαστήριο της «Εμμαούς», και περιλαμβάνει αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και ιδιωτών με «φουσκωμένα» τραπεζικά δάνεια, συναλλαγές μέσω εξωχώριας (off shore) εταιρείας στη Λιβερία και επενδύσεις σε εταιρεία που… βάρεσε «κανόνι».

Το βασικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης, που άρχισε να ερευνάται από το 2008, έχει πάρει ήδη το δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες με την παραπομπή σε δίκη έξι προσώπων, ανάμεσά στους οποίους τρεις μοναχοί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), μία εργολάβος, ένας πολιτικός μηχανικός κι ένας δικηγόρος, που κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ύψους 28 εκατ. ευρώ, εις βάρος του μοναστηριού.

Η εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε τώρα στο Δικαστικό Συμβούλιο, αφορά ευθύνες που αναζητήθηκαν στα πρόσωπα πιστών και φίλων του μοναστηριού, που συνήψαν δάνεια - το συνολικό ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ - με την τράπεζα Marfin του Ανδρέα Βγενόπουου, για την αγορά ακινήτων για λογαριασμό της «Εμμαούς». Nα σημειωθεί ότι η προκλητική και παράνομη δανειοδότηση της Μονής από τον Ανδρέα Βγενόπουλο είχε καταγγελθεί από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη με τον επιχειρηματία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύναψη των δανείων επιτυγχάνονταν με την εκτίμηση του ακινήτου από τον εκτιμητή της τράπεζας σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής. Ο εκτιμητής που φαίνεται ότι ήταν στο… κόλπο απεβίωσε, και η εις βάρος του δίωξη έπαυσε οριστικά.

Μερίδα δανειοληπτών δήλωσαν παραπλανημένοι, αφού όπως υποστήριξαν στην ανάκριση, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά το μοναστήρι για την ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας από τους υπευθύνους του τη διαβεβαίωση ότι εκείνοι θα αναλάμβαναν την αποπληρωμή των δόσεων - κάτι που φυσικά ουδέποτε έγινε. Αντιθέτως, όπως προέκυψε, μέρος των χορηγούμενων δανείων περιήλθε στην περιουσία των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Κατά την αντεισαγγελέα Εφετών, οι εμπλεκόμενοι δανειολήπτες θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για το αδίκημα της απάτης σε βάρος τράπεζας, ενώ τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή τους ή όχι, έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί επ' αυτού με την έκδοση βουλεύματος.
Η Marfin, η Μονή Εμμαούς και τα δάνεια σε "φαντάσματα"

Τον Μάρτιο του 2010, ένα φορτηγό μετέφερε 23 μεγάλα χαρτοκιβώτια από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) της Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Στα 23 χαρτοκιβώτια υπήρχαν εκατοντάδες έγγραφα συμβολαίων και δανειοδοτήσεων από τη Marfin προς την Ιερά Μονή Εμμαούς, για αγορά από την τελευταία ακινήτων στην Βόρεια Ελλάδα, φορολογικές δηλώσεις κλπ.

Οι αγορές που εμφανίζονταν στα επίσημα έγγραφα, φέρεται να έγιναν "στον αέρα", με δάνεια που είχαν δοθεί, χωρίς να καλύπτει η εμπορική αξία του ακινήτου, το ποσό του δανείου.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονταν η Μονή Εμμαούς, η τράπεζα Marfin και δεκάδες ιδιώτες, που είτε ήταν αχυράνθρωποι της Μονής, είτε δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς γινόταν!

Τα δάνεια που δίνονταν από τη Marfin στη Μονή Εμμαούς και στους αχυρανθρώπους της, χορηγούνταν με προσημείωση ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας! Το βασικό ερώτημα που προέκυπτε είναι ποια τράπεζα σε ολόκληρο τον κόσμο δίνει δάνεια προσημειώνοντας ακίνητα που η εμπορική τους αξία είναι τουλάχιστον η μισή από το ύψος του δανείου και γιατί το κάνει αυτό; Τι έχει να κερδίσει, από την στιγμή που αν η Μονή δεν αποπληρώσει το δάνειο, θα μείνουν στην τράπεζα ακίνητα που δεν καλύπτουν σε καμμία περίπτωση τα λεφτά που έχει δανείσει!

Τα "θολά" δάνεια της Marfin στην Ι.Μονή Εμμαούς

Η MARFIN ΒΑΝΚ με την υπ' αριθμ. 3093/23.4.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 35.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεων σε κάποια, όχι σε όλα ακίνητα που αναφέρονται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 56071Σ/16. 7 .2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.830.000 € και της υπ' αριθμ. 67719Σ/24.9.2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό1.510.000 €.

Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που ανήκει όμιλο MARFIN POPULAR BΑΝΚ, με την υπ' αριθμ. 0040/5.2.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 17.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεως σε ένα από τα ακίνητα που αναφέρεται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 15498Σ/6.3.2008 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.257.750 €.

Κατά τον χρόνο υπογραφής των ανωτέρω συμβάσεων δανείου, η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν είναι ακόμα ιδιοκτήτρια των συγκεκριμένων «κατασκευασμένων» ακινήτων, που αναφέρονται στην μήνυση, και που στην συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο των προσημειώσεων.

Περαιτέρω, και στις δύο περιπτώσεις οι αιτήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις περί εγγραφής προσημειώσεως ακολουθούν μετά από χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών από την ίδια την σύναψη της συμβάσεως του δανείου, ενώ τα ποσά για τα οποία ζητείται η εγγραφή προσημειώσεως σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτουν το συνολικό ποσό του δανείου που χορηγείται με την σύμβαση.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν

Αν υποθέσουµε, ότι η εκταµίευση των δανείων από την MARFIN ΒΑΝΚ και την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε χώρα (και µάλιστα ολόκληρο το ποσό), χωρίς άλλη εµπράγµατη εξασφάλιση ή άλλης µορφής εγγύηση από την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ υπέρ των δύο Τραπεζών (πλην όσων αναφέρονται στην μήνυση), τότε καθίσταται σαφές ότι:

(α) Οι δύο Τράπεζες εν γνώσει τους χορήγησαν δάνεια ποσού 35.000.000 ευρώ και 17.000.000 ευρώ αντίστοιχα, σε ακίνητα (όχι και τόσο «καθαρά»), και δεν φρόντισαν να λάβουν καµία πραγµατική εξασφάλιση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διερευνηθεί για ποιο λόγο και µε ποιο σκοπό προέβησαν οι δύο Τράπεζες στην χορήγηση των δανείων αυτών.

(β) Τα ακίνητα αυτά και η «αξία» τους φαίνεται να «κατασκευάσθηκαν» εν όψει της χορήγησης των δύο αυτών δανείων.

(γ) Με την επιφύλαξη, ότι η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν προέβη σε «εμφανείς» πράξεις εκμετάλλευσης και επένδυσης των χρηματικών ποσών των δύο δανείων (π.χ. αγορά µεγάλων ακινήτων), που να εξακολουθούν να «σώζονται» έως και σήµερα, τότε τα «ίχνη» των ποσών αυτών µετά την εκταμίευση και πληρωμή τους προς την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ ουσιαστικά «χάνονται».


Πηγή: ΑΜΠΕ - newsbomb.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου