one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Χρυσή τομή στα 35 εκατ. ευρώ

Συντάκτης:
Σωτήρης Μανιάτης

Ο κύβος ερρίφθη και κάθε τηλεοπτική άδεια για κανάλι εθνικής εμβέλειας θα κοστίζει 35 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απεφάνθη ομόφωνα και τώρα αναμένονται οι αντιδράσεις των καναλαρχών καθώς, παρά τις... παραστάσεις τους, η αδειοδότηση φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά.


Η ανεξάρτητη αρχή φαίνεται να έλαβε υπόψη της όσα καταγράφηκαν στην προηγούμενη διαδικασία, αφού συνολικά θέλει να συγκεντρωθούν και από τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού περιεχομένου 245 εκατ. ευρώ. Οσα δηλαδή θα έδιναν οι τέσσερις υπερθεματιστές της προηγούμενης δημοπρασίας για να πάρουν από μία άδεια για μια δεκαετία.

Τώρα πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το ΕΣΡ πρέπει να αναρτήσει την προκήρυξη πιθανότατα για διαβούλευση και μετά κανονικά σε ελληνικά και αγγλικά καθώς πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό.
Στον μέσο όρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τελευταία διάσκεψη της ολομέλειας του ΕΣΡ την περασμένη Παρασκευή (28/7), που φαίνεται ότι κράτησε πάνω από επτά ώρες, διατυπώθηκαν απόψεις από μέλη για χαμηλότερο αλλά και για υψηλότερο τίμημα που ξεπερνούσε και τα 42-43 εκατ. ευρώ.

Επειτα από τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν όμως φαίνεται ότι τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής προτίμησαν να οδηγηθούν σε έναν μέσο όρο, η απόφασή τους να είναι ομόφωνη και να διατηρεί ουσιαστικά όσα καταγράφηκαν από οικονομικής πλευράς στην προηγούμενη δημοπρασία.

Πάντως αμέσως μετά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, συνυπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση επικυρώνοντας τη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης των δημοπρατούμενων αδειών.

Να θυμίσουμε ότι η ολομέλεια του ΕΣΡ έχει αποφασίσει να δοθούν σ’ αυτήν τη φάση επτά άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού περιεχομένου. Απόφαση που θεωρήθηκε αρχικά από τους καναλάρχες καλύτερη, αλλά παρ’ όλα αυτά και πάλι εμφανίστηκαν... ανικανοποίητοι θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να είναι τα κανάλια περισσότερα.

Εν μέσω των εξελίξεων οι τέσσερις βασικοί καναλάρχες, Γ. Βαρδινογιάννης, Γ. Αλαφούζος, Θ. Κυριακού, Δ. Κοντομηνάς (δηλαδή οι ιδιοκτήτες, βασικοί μέτοχοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο των έξι από τα οκτώ κανάλια εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν σήμερα: STAR, MEGA, ΣΚΑΪ, ALPHA, ANT1 και Μακεδονία TV) ζήτησαν από το ΕΣΡ συνάντηση -όχι με εκπροσώπους τους αλλά παρουσία των ίδιων-, κάτι που έγινε αποδεκτό από την ανεξάρτητη αρχή.

Λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί της περασμένη Τετάρτης (26/7) Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς και Κυριακού -ο Γ. Αλαφούζος δεν τα κατάφερε αλλά εκπροσωπήθηκε από τους υπόλοιπους- πέρασαν το κατώφλι του ΕΣΡ.
Τιμή και αντιφάσεις

Εκαναν στην άκρη τις όποιες αντιπαλότητες, η ισχύς εν τη ενώσει άλλωστε, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις και βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω με την ολομέλεια του συμβουλίου. Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση και αυτό που έγινε φανερό από την πρώτη στιγμή ήταν ότι οι βαρόνοι της μικρής μας οθόνης σε κάθε περίπτωση δεν θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διατηρήσουν τα κανάλια τους.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ήθελαν να διατηρηθεί, κατά το δυνατόν, η υφιστάμενη κατάσταση, με τους ίδιους να δίνουν μικροποσά στο ΕΣΡ που θα αποτελούν συνολικά τον προϋπολογισμό του. Και προφανώς η ομόφωνη απόφαση του ΕΣΡ για τίμημα 35 εκατ. ευρώ για καθεμία από τις επτά άδειες για μια δεκαετία, δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως, θα τους... έπεσε κάπως βαριά.

Οι καναλάρχες επιχείρησαν να εξηγήσουν στο ΕΣΡ ότι οι επιχειρήσεις τους είναι ήδη χρεωμένες, αλλά περιέργως πώς ζητούν να υπάρξουν περισσότερες άδειες. Και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην ακολουθηθεί η προηγούμενη διαδικασία με την τριήμερη δημοπρασία, καθώς διαφορετικά είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάνω-κάτω τα ίδια επισήμαναν και οι εκπρόσωποί τους, τα στελέχη της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος) και Στρατής Λιαρέλλης (γενικός γραμματέας), που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των καναλαρχών με το ΕΣΡ.

Νίκος Παππάς
Το τέλος της ανομίας

Επειτα από τρεις δεκαετίες ανομίας και αναρχίας το ΕΣΡ είναι πολύ κοντά στο να αδειοδοτήσει τα κανάλια. Αυτό επισήμανε ο Ν. Παππάς (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής) μιλώντας μία μέρα μετά την απόφαση του ΕΣΡ στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» στην ΕΡΤ1.

Χαρακτήρισε λογικό το τίμημα «που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου», ενώ φρόντισε να σχολιάσει και την αγωγή του STAR εναντίον του λέγοντας ότι αν το κανάλι ισχυρίζεται «πως έχασε 30 εκατ. ευρώ επειδή έχασε το “Survivor”, τότε τα 35 εκατ. ευρώ τιμή εκκίνησης ανά άδεια μάλλον δεν είναι πολλά...». Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι είναι σημαντικό που η απόφαση του ΕΣΡ είναι ομόφωνη, ενώ πρόσθεσε ότι με αυτή τη σύνθεση η ανεξάρτητη αρχή έχει κάνει πολύ περισσότερα μέσα σε λίγους απ’ ό,τι οι προηγούμενες. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αδειοδότηση αλλά ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αναφέρθηκε και στις «γκρίζες» ζώνες της διαφήμισης, στις οποίες πιστεύει ότι θα μπει τέλος με το νομοσχέδιο για την πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου. «Υπάρχουν κανάλια –είπε- που δίνουν επιστροφές στις διαφημιστικές 30-40%. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες οι συναλλαγές γίνονται πάνω στο τραπέζι».

Πηγή : Εφημερίδα Συντακτών 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου