one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Καλοκαιρινός «μποναμάς» στον ΟΠΑΠ

Συντάκτης:
Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εννιά μήνες μετά την άκρως ευνοϊκή για τον ΟΠΑΠ τροποποίηση των κανονισμών για τα ηλεκτρονικά «φρουτάκια», η κυβέρνηση την Παρασκευή το απόγευμα, στο παρά πέντε του θερινού κλεισίματος της Βουλής, έφερε τροπολογία με την οποία παρατείνει αζημίως κατά 8 χρόνια το δικαίωμα εκμετάλλευσης των VLTs για την ιδιωτική εταιρεία, συμφερόντων της τσεχικής Emma Delta και των επιχειρηματιών Δ. Μελισσανίδη και Δ. Κοπελούζου.


Το σχέδιο νόμου υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη.
Μείωση των μηχανημάτων

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η προβλεπόμενη μείωση του συνολικού αριθμού των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT (από 35.000 γίνονται 25.000) που θα τεθούν σε λειτουργία από τον ΟΠΑΠ εξασφαλίζει την «προστασία των καταναλωτών-παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον εθισμό στα παίγνια, την κατασπατάληση χρήματος και την εγκληματική συμπεριφορά που συνδέεται με τη διεξαγωγή παιγνίων».

Ομως τόσο ο κανονισμός για τα «φρουτάκια» (μεταξύ άλλων καταργήθηκε το ανώτατο όριο των 80 ευρώ ανά ημέρα, καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ στην κάρτα του παίκτη) όσο και η αύξηση του αριθμού των VLTs που δύνανται να εγκατασταθούν σε αμιγείς χώρους κατά μέγιστο σε 50 ανά κατάστημα (από 25 έως σήμερα) οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Επιπλέον αυξάνεται και ο αριθμός των VLTs ανά πρακτορείο του ΟΠΑΠ κατά μέγιστο σε 15 ανά κατάστημα (από έως 3 σήμερα).

Η είδηση παρουσιάστηκε από αντιπολιτευόμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης (π.χ. «Καθημερινή») με θετικό πρόσημο, δίνοντας έμφαση στη μείωση του συνολικού αριθμού των άκρως εθιστικών μηχανημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου του 2017, ο όμιλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. αύξησε τη διαφημιστική του δαπάνη κατά 7,8%. Το αίτημα για 50 VLTs ανά κατάστημα είχε διατυπωθεί από την εταιρεία επί κυβέρνησης Σαμαρά, όμως δεν είχε υλοποιηθεί, καθώς η Κομισιόν έφερε (και τότε) σοβαρές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο ΟΠΑΠ έπρεπε να αξιοποιήσει τις 16.500 παιγνιομηχανές και τις υπόλοιπες 18.500 μέσω 4-10 υποπαραχωρησιούχων που θα επέλεγε μέσω διαγωνισμού.

Με την κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων του Ν4002/2011, ο ΟΠΑΠ απαλλάσσεται από την υποχρέωση να προκηρύξει διαγωνισμό για παραχωρησιούχους για τα 18.500 «φρουτάκια», στοιχείο που πολλαπλασιάζει την αξία της σύμβασης και καθιστά ακόμα πιο ισχυρό το μονοπώλιό του.

Εδώ και μήνες το έργο της εγκατάστασης των VLTs σε καταστήματα σε όλη τη χώρα προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, καθώς το ενδιαφέρον για δημιουργία αμιγών χώρων ήταν μειωμένο.

Κατά συνέπεια ήταν σχεδόν ανέφικτο να δημιουργηθούν τα 35.000 VLTs, όπως είχε οριστεί στη σύμβαση του 2012 και η ιδιωτική εταιρεία θα έπρεπε είτε να εγγράψει ζημιές από τη ζημιογόνο ανάπτυξη των VLTs ή να τα επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο αζημίως.

Αντίθετα τώρα πέτυχε να τα επιστρέψει με αντιστάθμισμα την επέκταση της σύμβασής της για 8 χρόνια, κάτι που θα της κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στις άτυπες διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση, ο ΟΠΑΠ δεδομένης της ζημιάς από την αργή ανάπτυξης της επένδυσης ζητούσε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και ως «αντιστάθμισμα» επιλέχθηκε παράταση κατά οκτώ χρόνια της σύμβασης.

Το οξύμωρο είναι πως η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου περιέχει κατά λέξη όσα η ελληνική πολιτεία μέσω της επιτροπής παιγνίων είχε στείλει ως απάντηση στην Κομισιόν το 2015, όταν υλοποιήθηκε η αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας των παιγνιιομηχανημάτων.

Ο ΟΠΑΠ τότε είχε αντιδράσει, είχε αναβάλει την επένδυση και προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας 1 δισ. ευρώ αποζημίωση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και τότε να υποχωρήσει.

Με το υφιστάμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται να καμφθούν και οι έντονες αντιδράσεις δεκάδων πρακτόρων της ΟΠΑΠ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν καθώς θεωρείται δεδομένο πως θα υφίσταντο πιέσεις στην περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς των παιγνιομηχανημάτων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο προειδοποιεί σε έντονο ύφος την ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου κανονισμού της επιτροπής παιγνίων για τα «φρουτάκια».
Επιπλέον ρυθμίσεις

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για επιπλέον ρυθμίσεις που θα έρθουν για το σύνολο της αγοράς τυχερών παιγνίων.

Πρόκειται για ρυθμίσεις με στόχο την αγορά των καζίνων, εν όψει της αδειοδότησης του καζίνου στο Ελληνικό. Στις σκέψεις που εκφράζονται είναι ακόμα και η μείωση της φορολογίας των καζίνων, με στόχο να γίνει πιο ελκυστική μια επένδυση στο Ελληνικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες αδειοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις συνεχείς πιέσεις από την Κομισιόν, παραμένει αρρύθμιστη και η αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, στο οποίο εξακολουθούν επί 6 χρόνια να λειτουργούν σε μεταβατικό καθεστώς τουλάχιστον 22, ανταγωνιστικές προς τον ΟΠΑΠ, εταιρείες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου