one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Ο «καμπούρης», ο Ριχάρδος και η «ζάχαρη»


Συντάκτης:
Μαρία Δήμα

Σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη Σαρωνίδα εντοπίστηκε από τις Αρχές το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού που φέρεται να διηύθυνε ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς μαζί με έναν Τούρκο συνεργό του, οι οποίοι ήθελαν να φτάσουν τις μπίζνες τους μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού!


Το πολυσέλιδο διαβιβαστικό που τους συνόδευε στον εισαγγελέα κάνει λόγο για δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον την τελευταία διετία, στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με τη μη καταβολή νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην κατοχή ενός από τους δράστες που συνελήφθησαν, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσόν των 12.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Το χυτήριο

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, χρησιμοποιούσαν ως στρατηγείο-χυτήριο το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Πολυτεχνείο, μέσα στο οποίο καθημερινά έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού, προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί, λόγω «της ιδιαιτερότητας του σημείου».

Τα μέλη των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν αργκό προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί. Χαρακτηριστικά, αποκαλούσαν «ζάχαρη» ή «κίτρινο» τον χρυσό, «στρογγυλό» ή «κορίτσια» τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «γραμμές» τις χιλιάδες ευρώ και «χαρτιά» τα χρήματα. Επιπλέον, αντί ονομάτων χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα. Ενδεικτικά: «Χοντρός» ήταν το αρχηγικό μέλος της σπείρας, ο Δημήτριος Ριχάρδος Μυλωνάς, «Μουράτ» ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός Ismail Albouzan κ.λπ.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, «Ο Ριχάρδος θεωρούνταν αυθεντία στο αντικείμενο του χρυσού και διατηρούσε διεθνείς επαφές. Μάλιστα απευθύνονταν σε αυτόν μέσω τρίτων προσώπων για διάφορες εξυπηρετήσεις ακόμα και άτομα με υψηλές θέσεις στη χώρα τους, όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, που λόγω της πτώσης της λίρας στην Τουρκία τού στέλνει χρηματικό ποσό 130.000 χωρίς να προκύπτει η περαιτέρω διαχείριση αυτών των χρημάτων».

Σχεδίαζε, δε, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του μέχρι το Λας Βέγκας, ενώ ετοιμαζόταν να μπει δυναμικά και στον χώρο της εμπορίας επώνυμων ρολογιών, συμμετέχοντας με 20% σε μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης με βασικό μέτοχο πασίγνωστο Αθηναίο κοσμηματοπώλη και κεφάλαιο 500.000 ευρώ.
Τριπλός ρόλος

«Ο Ριχάρδος είχε συναρχηγία στην εγκληματική οργάνωση με τον Ισμαήλ και είχε τριπλό ρόλο. Αυτόν της συγκάλυψης της δράσης των επιχειρησιακών μελών της οργάνωσης μέσω της βιτρίνας ενεχυροδανειστηρίων, αυτόν της τροφοδότησης με χρυσό από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης-βιτρίνας και αυτόν της νομιμοποίησης εσόδων. Βασικότερο εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων αυτών ήταν η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει εγκαθίδρυση στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας “Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος” ως ηγέτιδας δύναμης στον χώρο, μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η Ε.Ο. (Εγκληματική Οργάνωση) και κατά συνέπεια επεκτείνονταν ασφαλώς η δράση της. Ως άριστος γνώστης του μάρκετινγκ και με χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ο. προέβαινε συνεχώς σε προωθητικές ενέργειες με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και συγκεκριμένες εκπομπές τις οποίες απαιτούσε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε από την επισύνδεση να απαιτεί από συγκεκριμένους παρουσιαστές επιπλέον χρόνο, πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό, ενώ σε άλλο σημείο διευκρινίζεται πως «για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση κατά τα ανωτέρω πρότυπα χρηματοδοτούνταν καθημερινά και σε μόνιμη βάση από τα ταμεία της Ε.Ο. με ποσά που ανέρχονταν κατά μέσον όρο περί τις 100.000 ευρώ».
Μέσα στα ρούχα

Ανδρας που οι αστυνομικοί τού έδωσαν το παρατσούκλι «ο καμπούρης» ήταν αυτός που έβαζε μέσα από τα ρούχα του σε τσέπες τις ράβδους χρυσού, πολλών κιλών, και τα κουβαλούσε σαν επιβάτης μέσα στα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία. Και επειδή τόσους μήνες έκανε το ίδιο δρομολόγιο και πια δεν άντεχε το βάρος, έσκυβε συνεχώς, με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «καμπούρη».

Οι Αρχές εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες διαπιστώνουν τις καθημερινές αποστολές ράβδων χρυσού στην Τουρκία, όπως και τον Αύγουστο, τη μεγάλη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δυο οργανώσεων με σκοπό να δημιουργήσουν καρτέλ στην αγορά του χρυσού, ώστε να διπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αρχηγός στην πρώτη ομάδα φέρεται να είναι ένας 65χρονος πρώην χρυσοχόος που γνώριζε πολύ καλά την αγορά αλλά και τα κενά του νόμου.

Στη δεύτερη ομάδα οι αρχηγοί ήταν δύο. Ο ένας ήταν ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ενώ ο δεύτερος, ο επιχειρησιακός, ήταν ο Τούρκος, συριακής καταγωγής.

Ανάμεσα στους συνολικά 86 κατηγορούμενους είναι και ένας αστυνομικός που λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης, ενώ στην Τουρκία υπήρχε ένα ακόμη παρακλάδι του κυκλώματος, μέλος του οποίου συνελήφθη στη χώρα μας, καθώς αυτές τις ημέρες είχε έρθει εκτάκτως στην Αθήνα.

Την υπόθεση ερεύνησαν και έφτασαν μέχρι το τέλος οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου