one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Ποιος είναι ο «Mr Χρυσός» που κατηγορείται ως εγκέφαλος της σπείρας


 Με μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια, ο γνωστός «Ριχάρδος», κατά κόσμον Ριχάρδος Μυλωνάς, κατάφερε να γίνει ο διασημότερος των ενεχυροδανειστών, με τα καταστήματά του να ανοίγουν σαν τα »μανιτάρια» σε όλη την Ελλάδα.Ο 51χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έγινε ο «βασιλιάς» της συγκεκριμένης αγοράς - ιδιαίτερα ανθούσας στην Ελλάδα της κρίσης - με το τηλεοπτικό σλόγκαν, «αγορά σε τιμή κοσμήματος, όχι απλού χρυσού», να έχει καταστεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα.

Σήμερα, αστυνομικές πηγές διαρρέουν, ότι ο 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων φέρεται να είναι αρχηγικό στέλεχος του ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν, ενώ συνελήφθη, μαζί με άλλα 58 άτομα, για αυτή την πολύκροτη υπόθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.

 
Η προϊστορία

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 51χρονος είχε αστυνομικές και δικαστικές περιπέτειες, αφού είχε συλληφθεί και στο παρελθόν έπειτα από επιτόπιο φορολογικό έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Ηταν 14 Ιουλίου του 2014, όταν πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη έφοδος των αστυνομικών στο κατάστημα της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά. Κατά τον έλεγχο βρέθηκε ο ιδιοκτήτης και τέσσερις υπάλληλοι, καθώς στον Πειραιά βρέθηκε ένας μόνο εργαζόμενος. Παράλληλα κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στα δύο καταστήματα. Στο κατάστημα της Αθήνας βρέθηκε μικρός αριθμός από την αγορασθέντα τιμαλφή, αλλά όχι όσα αφορούν αγορά ενός μήνα όπως προβλέπεται, ώστε να είναι δυνατός ο προορισμός και ο έλεγχός τους.

Σήμερα

Η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, στην λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ και στην παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα το ελληνικό δημόσιο στερήθηκε Δασμούς και Φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Το πρωί της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 63 μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων 55 Ελληνες και οκτώ αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης τόσο των μεμονωμένων μελών όσο και των δύο ομάδων, καθώς και η ιεραρχική δομή τους. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», αφού λειτουργούσαν υπό την κάλυψη επιχειρήσεων - «βιτρίνα» διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή και προέλευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Η... «ζάχαρη» και τα «χαρτιά»

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ,

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

    Ζάχαρη: Χρυσός.
    Κίτρινο: Χρυσός.
    Fine : Χρυσός 24 καρατίων
    Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
    Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
    Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
    Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
    Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
    Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
    Χαρτιά: Χρήματα.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων - αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
    πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
    513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
    1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
    360 χρυσά νομίσματα,
    18 πολύτιμες πέτρες,
    δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
    2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
    το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
    επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
    5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
    μικροποσότητα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου