one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Ετος αναδιάρθρωσης του δικτύου των τραπεζών


Συντάκτης:
Αρτεμις Σπηλιώτη

Αντιμέτωπο με προκλήσεις –με κυριότερες αυτές της τάχιστης μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της χορήγησης νέων δανείων ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία– βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Το 2019 ωστόσο υπάρχει μία ακόμα πρόκληση, αυτή της αναδιάρθρωσης του δικτύου των ελληνικών τραπεζών μαζί με τα περαιτέρω βήματα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Η πρόκληση αυτή θα επηρεάσει άμεσα τους τραπεζοϋπαλλήλους καθώς η φετινή χρονιά θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία σε ό,τι αφορά τα γενναιόδωρα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Την «έξοδο» αναμένεται να δουν εντός του έτους 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι και σταδιακά μέχρι το 2021 θα αποχωρήσουν –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– συνολικά 10.000 υπάλληλοι καθώς η κάθε συστημική τράπεζα θα περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων της στα 250-300 πανελλαδικά, που σημαίνει ότι από τα 1.972 καταστήματα στο τέλος του 2017, στο τέλος του 2020 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα «περιοριστούν» στα περίπου 1.200 καταστήματα.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ολοένα και αυξανόμενη –σε διεθνές επίπεδο– χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής (fintech) περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των συναλλαγών που γίνονται μέσω των καταστημάτων με φυσική παρουσία.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την τριετία 2019-2021.

Ωστόσο στην επιλογή των καταστημάτων που θα κλείσουν θα ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως η νησιωτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, σε επίπεδο Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, να υπάρχει τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Ομως, οι διαβεβαιώσεις κάθε άλλο παρά πείθουν τους κατοίκους αυτών περιοχών καθώς θα καλούνται να μετακινηθούν –που δεν είναι πάντα εύκολο– κυρίως ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες σε όμορους δήμους για να εκτελέσουν τραπεζικές εργασίες.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της ανάπτυξης του fintech αλλά επειδή πλέον οι τραπεζικές εργασίες γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, η ανάγκη για πιο εξειδικευμένους και καταρτισμένους υπαλλήλους είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα προηγούμενα προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν αξιοποιήσει νέα και καταρτισμένα στελέχη καθώς είχαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ώστε να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές σε άλλους κλάδους.

«Μέχρι και το 2010, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αναδιάρθρωσή τους αφορούσαν ένα πολύ μικρό κομμάτι των τραπεζικών εργασιών. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών της οικονομίας, είναι το μεγαλύτερο και βασικότερο, με το οποίο κλήθηκε να ασχοληθεί προσωπικό που δεν διέθετε ούτε την εμπειρία ούτε την κουλτούρα», είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.
Εξειδίκευση

Ετσι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάγκη εξειδικευμένου και καταρτισμένου προσωπικού οδηγούν στην έξοδο χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, ωστόσο τα γαλαντόμα κίνητρα βαίνουν προς το τέλος τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη συστημική τράπεζα κάλεσε όσους είναι κοντά στη σύνταξη να… αποχωρήσουν σύντομα καθώς θα επέλθει «κούρεμα» 30% στο πρόγραμμα εθελουσίας, ενώ από το καλοκαίρι θα αποτελέσουν παρελθόν και τα bonus.

Αυτό πάντως που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι τα επόμενα χρόνια η λέξη «απόλυση» –σχεδόν άγνωστη στους τραπεζικούς κύκλους– θα αφορά και το προσωπικό των τραπεζών και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων που δεν βρίσκονται κοντά στη σύνταξη δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε ρόδινο.

Πάντως η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου ξεκίνησε με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία. Το 2011, οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ήταν 19, με 3.565 καταστήματα και 56.042 εργαζομένους.

Στο τέλος του 2017 είχαν απομείνει οι τέσσερις συστημικές (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank), η Attica Bank και η HSBC, οι οποίες είχαν δίκτυο 2.042 καταστημάτων και απασχολούσαν 40.317 άτομα.

Ειδικότερα στο τέλος του 2017, η Πειραιώς είχε 622 καταστήματα και 12.848 εργαζομένους, η Εθνική 485 καταστήματα και 9.970 υπαλλήλους, η Αlpha Bank απασχολούσε 8.341 άτομα στο δίκτυο των 469 καταστημάτων και η Eurobank 8.026 εργαζομένους σε 396 καταστήματα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου