one

one

κιοσσές

κιοσσές

Μαρία Παπουτσή

Μαρία Παπουτσή

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Απούσα η επαρχία από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης


(Άρθρο Βουλευτή Σερρών ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβραμάκη για την Κυριακάτικη  KontraNews δημοσιεύθηκε 1/9/2019)

Δύο μήνες μετά τις εκλογές και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το σχέδιο της για την Ελλάδα, για την οικονομία και την κοινωνία
. Η χώρα πορεύεται στην βάση των αποτελεσμάτων που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χάρη στη συνετή διαχείριση και τον ορθολογικό προγραμματισμό της. 
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την επιβεβαίωση ήδη ψηφισμένων από το ΣΥΡΙΖΑ μέτρων ελάφρυνσης. Ακόμα και η πλήρης άρση των capital controls είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών και απλώς ανακοινώθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό. Καμία ιδιαίτερη ενέργεια ή πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί και παραμένουμε στη διατύπωση προθέσεων.
Ακόμα όμως και οι προθέσεις αυτής της κυβέρνησης ακολουθούν ένα μοντέλο συγκεντρωτισμού. Δεν αναφέρομαι βέβαια στις αλλαγές που έφερε με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί επιτελικού κράτους. Αναφέρομαι σε μια γνωστή από άλλες δεκαετίες τάση επικέντρωσης στην Αθήνα και την Αττική. Δυστυχώς φαίνεται ότι αναβιώνει μια λογική διαχείρισης των προβλημάτων της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας Αττικής. Τα «εμβληματικά» έργα που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Αττική. Οι φυλακές Κορυδαλλού, το άσυλο, τα Εξάρχεια, το Ελληνικό, το Μάτι. Ακόμα και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας έβγαλε μια μόνο θετική είδηση, τον δανεισμό της Μετώπης του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λούβρο, προκειμένου να εκτεθεί στην Ακρόπολη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821!
Για την επαρχία, για τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, για το Νομό Σερρών που έχει την θλιβερή πραγματικότητα του χαμηλότερου κατά κεφαλή εισοδήματος στη χώρα, καμία αναφορά, καμία πρωτοβουλία, κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα.
Ο Νομός Σερρών γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει «Κράτος των Αθηνών» παρά το ότι έχουν προκύψει Υπουργοί από το Νομό μας, ακόμα και πρωθυπουργοί στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση του νέου κολυμβητηρίου Σερρών. Από το 2000 η τοπική κοινωνία, οι φορείς και οι εκπρόσωποι του Νομού ζητούσαν τη δέσμευση πόρων για αυτό το αναγκαίο έργο. Έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του άγνωστου τελικού κόστους και δεν βρέθηκαν τα 5,5 εκατομμύρια που ζητούσε η περιοχή. Μόλις φέτος τον Ιούνιο, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, εξασφάλισαν τα αναγκαία χρήματα.
Ακόμα και η γέφυρα του Στρυμόνα στη Μαυροθάλασσα, ένα αναγκαίο έργο που περιλαμβάνει κατασκευή της γέφυρας, με επτά ανοίγματα 35,5 μέτρων, πεζοδρόμιο, αλλά και όλες τις απαραίτητες προσβάσεις για τη ζεύξη του ποταμού , στην περιοχή μεταξύ Ιβήρων – Μαυροθάλασσας – Πεθελινού και θα εξυπηρετήσει το υφιστάμενο οδικό και αγροτικό δίκτυο δεκα οικισμών, εγκρίθηκε και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα. Το αίτημα για αυτό το έργο χρονολογείται πολύ πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα βίωνε την επίπλαστη όπως αποδείχτηκε ανάπτυξη. Και όμως ούτε και τότε μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί γιατί υπήρχαν προφανώς άλλες προτεραιότητες.
Ο Νομός Σερρών έχει ανάγκη από πολλά έργα υποδομών, από ένα αυτόνομο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί ως η χώρα να περιορίζεται στην Αθήνα και την Αττική. Οι δυναμικές παρεμβάσεις και αντιδράσεις είναι αναγκαίες για να αντιληφθεί ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Aνάπτυξη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει εάν το σύνολο των πόρων και των παρεμβάσεων αφορούν την πρωτεύουσα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου